2023. gada absolventu pieredze Brescia, Itālijā

Mobilitātes aktivitātes profesionālajā izglītībā.

ERASMUS+ KA121-VET projekta Nr. 2023-1-LV01-KA121-VET-000132198 ietvaros astoņu mēnešu mobilitātē uz Itālijas pilsētu Brescia bija devušies četri RMMT Dizaina nodaļas absolventi: ADRIANA TREIMANE (Apģerbu dizains) un INESE LAIMĪTE (Multimediju dizains – Animācija), ANDREJS KOROVSKIS  (Multimediju dizains – WEB), RINALDS BALODIS  (Video operators). Mūsu absolventus Itālijā uzņēma RMMT sadarbības partneris TEMPO LIBERO Soc. Coop. Sociale ONLUS.  Absolventi 8 mēnešus pilnveidoja savas profesionālās iemaņas, dodoties uz prakses vietām un strādājot apgūtajās profesijās.

Dodoties 8 mēnešu garā Erasmus+ projektā nebiju iedomājusies, ka šī pieredze, ko iegūšu, būs tik ļoti piedzīvojumu pilna un koša ar kontrastiem. 

Prakses laikā strādāju starpdisciplinārā uzņēmumā “Form. The Creative Group”, kur 8 mēnešu garumā Itālijā, Pontevico biju izmēģinājusi dažādus darbības virzienus- veidojot sociālo mediju saturu, koriģējot fotogrāfijas, montējot video un veidojot animācijas (tai skaitā liela izmēra izstāžu LED sienām). Tā tiešām bija reāla darba pieredze, ar kritiku, savām preferencēm un niansēm, esmu ļoti priecīga par iegūtu pieredzi, jo esmu pārliecināta, ka es biju un esmu gatava uzsākt savu profesionālo ceļu. 

Socializācija bija liela daļa no Erasmus+ pieredzes, tādēļ centos to veikt pēc iespējas vairāk gan darba, gan atpūtas procesā… Kādā brīdī tas ļoti noderēja, jo radās iespēja pievienoties filmēšanas laukumam, fotografējot mūzikas videoklipu aizkulises. Šī pieredze man bija patiess “Wow”, kā mazs sapņa piepildījums. Enerģija, ko sniedza filmēšanas komanda, režisori, mākslinieki un koordinatori mani uzpildīja ar radošumu un fantastisku emociju daudzumu. Nonācu pie secinājuma, ka tomēr man ir piemērotāks darbs ar cilvēkiem un kustībā, nevis ofisā.

Projekta laikā lielāko daļu pavadīju tieši strādājot. Ikdienas braucienu nogurums neapstādināja no ceļošanas, tādēļ apmeklēju diezgan daudz vietu gan pašā Brešā, gan ārpuss tās- Milāna, Verona, Riva del Garda, Desenzano del Garda, Paduja, Venēcija, Pontevico.

Inese Laimīte

Joprojām nespēju noticēt, ka šie Erasmus+ pieredzētie 8 mēneši Brešā, Itālijā pagāja tik ātri. Bet tie bija mani dzīves viss spilgtākie, skaistākie un arī izaicinošākie mēneši. Tie man devi lielāku dzīves izpratni, kā ir dzīvot citā valstī un būt tik ilgu laiku prom no mājām. Izpratu un iemācījos vairāk par sevi gan emocionāli, gan fiziski.

Ja kāds ir ieguvis Erasmus+ 8 mēnešu pieredzi, es varu galvot, ka viņi ir pierādījuši to, ka māk dzīvot neatkarīgi, būt atbildīgi par sevi un savām personīgajām lietām, pastāvēt par sevi lielajā pasaulē, kas ir nežēlīgi izaicinoši. Piedaloties studenti pierāda jau to, ka viņiem rūp sava nākotne un ir atvērti plašākām darba iespējām, ko piedāvā izmēģināt Erasmus+. Prakses laikā es ieguvu noderīgu pieredzi strādājot savā nozarē par video operatoru, kas lika man saprast vairāk ko es vēlos darīt dzīvē un nospraudu sev lielākus mērķus.

Pēc šī piedzīvojuma es sapratu, ka dzīvē viss ir iespējams, ja vien tu ļoti to vēlies. Viss ir mūsu pašu rokās. Mēs esam nākotne, tāpēc šīs iespējas, kā Erasmus+,  nedrīkst laist garām un ir jāpilnveido, jāattīsta un jābagātina sevi ar zināšanām, pieredzēm tagad, jo vēlāk, kad būsim pieauguši,  tas kļūs daudz grūtāk.

Rinalds Balodis

Strādājot Erasmus+ praksē Itālijā, man bija iespēja pilnveidoties gan profesionāli, gan personiski, piedzīvojot neaizmirstamus mirkļus. Kā apģērba dizainere es strādāju kāzu salonā Atelier 25. Tas bija ne tikai darbs, bet arī pieredzes bagāts piedzīvojums, kas sniedza daudz vērtīgu mācību.

Breša kļuva par manu māju uz astoņiem mēnešiem. Strādājot Atelier 25, es piedalījos dažādos kāzu kleitu dizaina procesos, sākot no sākotnējām skicēm līdz gatavu kleitu pielāgošanai klientu vēlmēm. Tāpat man bija iespēja strādāt ar augstas kvalitātes audumiem un apgūt jaunas tehnoloģijas apģērba dizaina un šūšanas jomā. Darbs šajā kāzu salonā ļāva man redzēt kāzu industrijas aizkulises un izprast tās nianses. Iemācījos, kā būt elastīgai un radošai, lai apmierinātu klientu vēlmes un izveidotu unikālus dizainus. Es ieguvu padziļinātas zināšanas par kāzu kleitu dizainu un ražošanu. Tāpat uzlaboju savas prasmes komunikācijā, kas ir ļoti svarīgi dizainera darbā. Personiski, šī pieredze man deva iespēju iepazīt Itālijas kultūru un cilvēkus. Es ieguvu jaunus draugus, kas bagātināja manu pieredzi un palīdzēja man pielāgoties jaunajai videi.

Brīvajā laikā es izmantoju iespēju izpētīt Itālijas skaistākās pilsētas. Apceļoju tuvākās vietas, piemēram, Milānu, Bergamo, Veronu un Vičencu. Viena no neaizmirstamākajām pieredzēm bija Itālijas dabas baudīšana. Sākot no ziedošajiem laukiem līdz kalnu ainavām un skaistajām piekrastēm. Apmeklējot Gardas ezeru, man bija iespēja redzēt Itālijas dabas daudzveidību – kristāldzidrus ūdeņus, zaļojošus kalnus un mierīgas ainavas, kas bija pasakaini skaisti.

Es ļoti ieteiktu ikvienam izmantot iespēju doties Erasmus+ programmā un strādāt ārzemēs. Tas ir lielisks veids, kā attīstīt profesionālās prasmes un personību. Nav jābaidās no jaunām situācijām – katra pieredze ir vērtīga. Es ieteiktu būt atvērtam un ieinteresētam vietējā kultūrā, izbaudīt jaunas garšas un nebaidīties izmēģināt kaut ko jaunu, piemēram, apmeklēt vietējos pasākumus vai piedalīties darbnīcās.

Adriana Treimane 

Man bija prieks strādāt arhitektūras Studio D73, jo nekad nebiju vienaldzīgs pret skaistiem interjeriem un mājām. Es dziļāk iesaistījos šajā sfērā, iepazinos ar praktizējošiem speciālistiem un guvu vērtīgu pieredzi komunikācijā ar gudriem un interesantiem cilvēkiem. Man bija iespēja izstrādāt jaunas mājaslapas dizainu un studijas firmas stilu. Mēs izstrādājām mājaslapas loģiku un dizainu, lai tā efektīvi pildītu savus uzdevumus. Firmas stils atbilst studijas garam un saglabā iepriekšējā stila pēctecību. Vienlaikus es sadarbojos ar studijas dalībniekiem, tostarp mārketinga speciālistu, arhitektiem un dibinātājiem. Tas palīdzēja iesaistīties man jaunajā sfērā, saprast

projekta mērķus un uzturēt kvalitātes līmeni. Es guvu vērtīgu pieredzi darbā ar kolēģiem: pamatojot dizaina lēmumus, konsultējoties ar izstrādātājiem.

Erasmus+ programmas laikā es iepazinu Brešu, dzīvojot divās dažādās pilsētas daļās un pamanot atšķirīgās iezīmes. Milānā es piedalījos Salone del Mobile apmeklējumā kopā ar klientiem un Studio D73 dibinātāju. Iepazinu Itālijas ziemeļu reģionu. Es kļuvu par nobriedušu, neatkarīgāku un pārliecinātāku cilvēku. Prakse Itālijā nostiprināja manas prasmes budžeta organizēšanā, ceļojumu plānošanā, darba un brīvā laika plānošanā. Es izaugu kā speciālists, jo darīju daudz ko jaunu, piedzīvoju grūtības un pārvarēju tās.

Andrejs Korovskis