2023.absolventu pieredze Seviļā, Spānijā

Mobilitātes aktivitātes profesionālajā izglītībā.

ERASMUS+ KA121-VET projekta Nr. 2023-1-LV01-KA121-VET-000132198 ietvaros astoņu mēnešu mobilitātē uz Spānijas pilsētu Seviļu bija devušies pieci RMMT absolventi: EMĪLIJA ZVANA (Multimediju dizains – Animācija), VENDIJA JIRGENSONE (Foto dizains), EINĀRS BROŅISLAVS MELDERIS (Apģērbu dizains) , MATEJS MARKS TURLA (Multimediju dizains –WEB), JĀNIS TETERS (Video operators). Mūsuabsolventus Spānijā uzņēma RMMT sadarbības partneris, organizācija “STEP training”.  Absolventi 8 mēnešus pilnveidoja savas profesionālās iemaņas, dodoties uz prakses vietām un strādājot apgūtajās profesijās.

Erasmus+  projekta praksē esmu ieguvis jaunas zināšanas profesionālajā sfērā. Iepazinu Spāņu tautas tērpus, to vēsturi un dažādu pasākumu kultūru, kur tie tiek vilkti. Pats biju daļa no šo tērpu izstrādes komandas, visu darījām paši- no idejas līdz risinājumam. Tērpu izstrādē ieguldīju neskaitāmas stundas sīkos rokdarbos, kas bija liels pārbaudījums. Paralēli iemācījos konstruēt piegrieztnes un tās realizēt. Pavadītajā laika periodā praksē šuvu apģērbu izstrādājumus no smalkām pidžamām līdz greznām žaketēm. Strādāju ar projektiem, kuri bija jāveic dažādos stilos, kas man deva jaunu pieredzi. Darba vietā strādāju kopā ar studentiem no dažādām valstīm, tādā veidā guvu ieskatu dažādās kultūrās.

Brīvo laiku pavadīju trenējoties, lai sevi uzturētu labā fiziskajā formā, kā arī biju iegādājies elektroskūteri, ar kura palīdzību pārvietojos un apskatīju pat šaurākās Seviljas ieliņas.

Iesaku ikvienam nepalaist garām iespēju piedalīties Erasmus+ projekta praksē.

Einārs Broņislavs Melderis

Šie 8 mēneši bija labs laiks gan personīgajai, gan profesionālajai izaugsmes. Es strādāju fotostudijā “Fotograph studio”. Strādājot tur, piedalījos vairākās un dažādās foto sesijās (Ziemassvētku foto sesijas, kristības, “ferias” u.c.). Kā arī daudz pielietoju savas Photoshop zināšanas atjaunojot un apstrādājot vecas fotogrāfijas. Ikdienas darbā lielākoties nodarbojos ar pases fotogrāfiju uzņemšanu un apstrādi, kā arī klientu iesūtīto fotogrāfiju sagatavošanu drukai. Ik pa laikam gadījās arī kādi grafiski uzdevumi, piemēram, uztaisīt kalendārus vai grāmatzīmes. Prakses laikā nostiprināju skolā iegūtās zināšanas, kā arī iemācījos jaunas lietas no pieredzējušiem profesionāļiem.

Brīvajā laikā es iepazinu Seviļu, apskatīju gan populāras vietas, gan arī tādas, kuras zina tikai vietējie. Iepazinu spāņu kultūru, arī aizbraucu uz tuvējām pilsētām kā Malaga, Granada, Ronda. Šajā laikā es izgāju no savas komforta zonas un iepazinu daudzus jaunus cilvēkus gan vietējos,  gan arī no citām valstīm – ASV, Somijas, Ungārijas, Meksikas un ar daudziem no viņiem vēl joprojām uzturu kontaktus.

Vendija Jirgensona

Šīs ir mans trešais Erasmus+ projekts, kurā es piedalos. Katra reize ir kaut kas unikāls. Šoreiz devos uz Seviļu, Spānijā. Tur es pavadiju 8 mēnešus un strādāju pat divos uzņēmumos. Apceļoju vairākas pilsētas un Seviļas apkārtni.

Uzdevumi uzņēmumos bija dažādi. Pirmajā uzņēmumā veidoju mājaslapas WordPress platformā, plakātus un Amazon produktu reklāmu videoklipus. Savukārt otrajā uzņēmumā animēju grafiskos elementus. Lai sazinātos un veiktu uzdevumus efektīvi, izmantojām programmas ClickUp un Google Chat. Mazliet strādāju attālināti un lielāko daļu ofisā.

Lai apskatītu pilsētu un nokļūtu līdz darba vietai, izmantoju savu, uz vietas iegādāto, elektrisko skūteri. Savas brīvdienas pavadīju, dodoties slēpot uz kalniem Sierra Nevada un uz pilsētu Ronda, kas atrodas 750 metrus virs jūras līmeņa.

Erasmus+ mobilitātes laikā tika iepazīti daudz jauni cilvēki un iegūti draugi, ar kuriem joprojām uzturu kontaktu. Šī pieredze ir lieliska, jo varēju praktizēties savā profesijā, iepazīt dažādas kultūras un tās cilvēkus, apskatīt vietas, kurās nekad neesmu bijis.

Marks Turla

Strādāju uzņēmumā “V-art”, indie spēļu kompānijā. Uzņēmums ir salīdzinoši neliels. Apguvu pamatus jaunai programmai “Unity”. Tajā veidoju “character rigging” (statiska 3D (vai 2D) modeļa apstrāde un tā pārvēršana par animējamu digitālo lelli)  un animācijas. Veidoju arī “shaders” (datorprogramma, kas 3D ainas renderēšanas laikā aprēķina atbilstošos gaismas, tumsas un krāsu līmeņus  un partikulu sistēmas). Padziļināti apguvu Blender un Illustrator. Man bija iespēja redzēt mobilas spēlēs tapšanas procesu, plānošanu. Arī veidoju reklāmu plakātiņus un logo.

Brīvajā laikā regulāri apmeklēju internacionālu Bībeles studiju, kurā iepazinu daudzus jauniešus no Amerikas, Bahamu salām, Čehijas, Vācijas u.c. Aizceļoju uz Gibraltāru, kur redzēju mērkaķus un stalaktītu alu. Biju piekrastes pilsētā pie Atlantijas okeāna – Cadiz un Vidusjūras pilsētu Malagā. Pirmo reizi dzīvē peldējos okeānā. Devos slēpot uz Granadas kalniem. Mans mīļākais ceļojums bija uz Rondu.

Piedalījos tradicionālajos svētkos Ferria, kuru laikā iemācījos tradicionālās dejas seviljana pamatsoļus. Protams, novērtēju spāņu virtuvi, kā piemēram izdaudzinātās tapas un paelas. Iemācījos arī pāris receptes, kuras turpināšu gatavot.

Kopumā pieredze bija unikāla un emocijām bagāta. Es ieteiktu ikvienam izmantot iespēju pieteikties Erasmus+ projektam, tas palīdz kļūt pastāvīgākam, vairāk apzināties savas spējas un, protams, sniedz iespēju ceļot, iepazīt kultūru un cilvēkus, apgūt valodu un piedzīvot kā ir strādāt izraudzītajā profesijā ārzemēs.

Emīlija Zvana

Šis bija tiešām iespaidīgs astoņu mēnešu piedzīvojums, un es esmu ļoti priecīgs, ka es nenobijos un tiešām arī aizbraucu tajā. Man bija iespēja strādāt uzņēmumā Nömad, kurā es veidoju reklāmas saturu dažādiem uzņēmumiem. Apguvu tādas lietas kā “podcastu” uzstādīšana un filmēšana, īsa satura veidošana, mācījos, kā izmantot “stock” un brīvos resursus kā “google”. Šī darba pieredze man bija izaicinoša un es domāju, ka īsti nebiju īstais cilvēks tieši šim uzņēmumam. Neskatoties uz to, es spēju sadarboties ar kolēģiem un sasniegt kvalitatīvu rezultātu.

Dzīvojot Spānijā un interesējoties, par vietējo dzīvi, iemācījos tiešām daudz. Sanāca apmeklēt dažādus vietējos muzejus, brīvdabas objektus, mazliet paceļot, piedalīties pasākumos, ēst vietējos ēdienus, kā arī izbaudīt gan darba, gan brīvā laika pieredzi. Tika iepazīts ļoti daudz cilvēku un iegūti draugi, kas paliks uz dzīvi.

Šis ceļojums mani tiešām mainīja. Mācīja būt iecietīgākam, pieņemošākam, atvērtākam, kā arī bija daudz laika, lai sevi pilnveidotu.

Jānis Teters