2023. gada absolventu pieredze Guimaraes, Portugālē

Mobilitātes aktivitātes profesionālajā izglītībā.

No ERASMUS+ KA121-VET projekta Nr. 2023-1-LV01-KA121-VET-000132198 astoņu mēnešu mobilitātes ir atgriezušās absolventes, kurām prakses vieta bija Guimaraes, Portugālē. 2023.gada absolventu mobilitātē bija devušās 3 RMMT absolventes laika periodā no 2023.gada oktobra līdz 2024.gada jūnijam – ELĒNA PETRAUSKA (Grafikas dizains), VERONIKA MOLČANOVA (Interjera dizains), VALĒRIJA BUDO (Multimediju dizains – WEB). Mūsu absolventes Portugālē uzņēma RMMT sadarbības partneris, organizācija “Arts & Skills”. Absolventes 8 mēnešus pilnveidoja savas profesionālās iemaņas, sevis apgūtajā profesijā, tām piemērotās prakses vietās.

Tā bija labākā izvēle, ko es varēju izdarīt, pavadot astoņus mēnešus praksē Portugālē. Šī ir pieredze, kuru es nekad neaizmirsīšu un vienmēr novērtēšu, un pēc šīs prakses beigšanas esmu pārliecināta par to, ko vēlos darīt ar savu nākotni, tas ir turpināt strādāt interjera dizaina jomā.

Esmu guvusi panākumus savā profesionālajā izaugsmē  un man patiesi patīk tas, ko es daru. Katrs projekts man deva iespēju būt radošai, kas palīdzēja man nebaidīties izmēģināt jaunas lietas. Mana prakses darba vieta bija man ļoti pozitīva pieredze.

Brīvajā laikā apceļoju vairākas Portugāles pilsētas. Apmeklēju ne tikai daudzas pilsētas Portugālē, bet man bija iespēja ari piepildīt savu mazu sapni un apmeklēt arī Franciju.

Es ieteiktu visiem studentiem pieteikties šai ERASMUS+ programmai, jo tā ir lieliska iespēja, ko nevajadzētu laist garām.

Veronika Molčanova

 

Esot Portugālē es guvu pieredzi nelielā uzņēmumā ‘’Objectus’’. Es guvu pieredzi veidojot vairāku veidu darbus, kur pielietoju savas esošās zināšanas, kā arī iemācījos vairākas prasmes, kas palīdzēja un uzlaboja mana darba kvalitāti. Prakses vietā izmantoju karstuma presi, lai drukātu dizainus uz apģērbiem; izmantoju lāzera printeri, lai iegūtu attiecīgo attēlu uz koka vai akrila plāksnes. Tādā veidā radīju interesantus dizainus kā piekariņus, dekorus, magnētiņus, galda spēles, dekorus uzņēmuma reklamēšanai. Kolēģi bija ļoti atvērti un izpalīdzīgi un vienmēr bija gatavi dot jaunus padomus.

Brīvajā laikā devos ceļojumos, iepazinu vairāk vietējos iedzīvotājus, kas palīdzēja apgūt jaunas zināšanas par Portugāles kultūru, vēsturi un valodu, kā arī papildus uzlaboju savas angļu valodas prasmes.

Strādāt un dzīvot ārzemēs, ir lieliska iespēja jauniešiem vairāk saprast savas vēlmes par savu nākotni, kā arī labāk sevi izprast. Esmu priecīga par šādu iespēju.

Elēna Petrauska

 

Šos 8 mēnešus es strādāju uzņēmumā “Behs”, kas veido vietņu dizainu un sniedz mārketinga pakalpojumus. Es redzēju savu progresu darbā katrā jaunā uzdevumā, un šī prakse man palīdzēja saprast, ka nākotnē vēlos mācīties un strādāt par WEB dizaineru. Kopumā visā prakses laikā es izveidoju 8 mājaslapu dizainus “Figma” platformā un uzbūvēju tos uz “Wordpress” platformas, izmantojot programmu “Elementor”. Es arī izveidoju 110 ikonas ceļojumu aģentūrai; uzņēmu un montēju vairākus video “Behs” uzņēmuma vietnei; meklēju un rediģēju maketus (mockups) portfolio izveidei un veidoju plakātus. Šī prakse man deva jaunas zināšanas par programmām “Wordpress” un “Elementor”, kā arī šajās programmās iemācījos pareizi izveidot mājaslapas. Nostiprināju arī savas angļu valodas zināšanas, jo ar kolēģiem sazinājos angļu valodā.

Brīvajā laikā es ceļoju un apmeklēju daudzas Portugāles pilsētas, tai skaitā Porto, Lisabonu, Algarve u.c. Brīvbrīžos devos uz sporta zāli pilsētā, kurā es dzīvoju; iemācījos plānot braucienus; plānot savu laiku un budžetu. Iemācījos arī ceļot un pavadīt laiku ar sevi.

Nekad nenožēlošu, ka biju 8 mēnešu praksē Erasmus+ programmas ietvaros – ieguvu labāko pieredzi un emocijas, kas paliks atmiņā visu mūžu. Prakse ļāva man strādāt ar reāliem projektiem un klientiem, un ceļošana paplašināja manu redzesloku un izpratni par pasauli.Pats galvenais, ka es sapratu, ko vēlos darīt tālāk, un izvirzīju mērķus tuvākajai nākotnei.

Valērija Budo