2023./2024. m.g. ERASMUS+ pieredze Madridē, Spānijā

Mobilitātes aktivitātes profesionālajā izglītībā.

ERASMUS+ KA121 projekta Nr.2023-1-LV01-KA121-VET-000132198  mēneša mobilitātēs uz Spānijas pilsētu Madridi bija devušies 6 RMMT audzēkņi– Nikola Grīnberga (Video operātore 3.kurss), Jānis Valdmanis (Video operātore 3.kurss), Marks Ansbergs (Mājaslapu dizains 3.kurss), Katrīna Bīriņa (Multimēdiju dizains- Animācija 3.kurss) , Vlada Dmitrijeva (Fotogrāfija 3.kurss), Amanda Otomere (Grafiskais dizains 3.kurss) laika periodā no 2024.gada 13.jūnija līdz 14.jūlijam.

Pirmajā nedēļa audzēkņus ERASMUS+ pieredzē pavadīja pedagogi Jānis Dzilna (mediju nodaļa) un Ģirts Semēvics (Vides dizaina nodaļa)

Mēnesi ilgajā mobilitātē jaunieši devās uz savai profesijai atbilstošām prakses vietām. Pedagogi mobilitātes laikā devās pieredzes apmaiņā pie saviem kolēģiem Spānijā, kopā ar audzēkņiem apmeklēja vienu no lielākajām TV studijām, uzņēmumu “Atresmedia”. Kā arī aplūkoja pilsētas kultūrvēsturiskos apskates objektus (PRADO muzejs u.c.). Mobilitātes laikā pedagogi palīdzēja audzēkņiem iejusties jaunajā vidē un kultūrā.

Mēnesi  dzīvoju Spānijā, Madridē. Strādāju es nelielā pilsētā Leganés, galvenie darba pienākumi bija sagatavot tehniku nomai un saņemot to, veikt visas nepieciešamās pārbaudes, uzlabojumus, kā arī uzturēt noliktavu kārtībā.

Erasmus+ laikā mums ļoti tuvu sanāca sadraudzēties ar meitenēm, katru vakaru mēs pavadījām kopā ēdot vakariņas kopmītnēs un katras brīvdienas devāmies apskatīt jaunas vietas. Dažas no tām bija Retiro parks, kuru es vēlāk apmeklēju vairākas reizes, Pico de Penalara mēs pavadījām veselu dienu kāpjot  kalniem un vērojot dabas skatus, Temple Da Debod, Eiropas parku un vel daudz foršu vietu. 

 Nikola Grinberga

Dzīvojot Madridē, es iepazinu Spāņu kultūru, iepazinos ar jauniem cilvēkiem un ieguvu jaunas zināšanas. Es strādāju digitālā mārketinga kompānijā „Area10”, dizaina nodaļā. Mēneša laikā izveidoju neskaitāmi daudz saturu sociālajiem medijiem, kā arī veidoju banerus, reklāmas, mood boardus, strādāju arī ar logotipiem un apstrādāju foto. Prakses vietā kolektīvs bija ļoti atsaucīgs un visi bija pozitīvi noskaņoti, vienmēr bija gatavi palīdzēt. Mana mentore bija ļoti patīkams cilvēks, ar kuru es iepazinos labi.

Esmu ļoti pateicīga par šo iespēju, jo šī pieredze paplašināja manu komforta zonu un paziņu loku. Devos arī uz Barselonu, kā arī uz kalniem ārpus Madrides. Apskatījām arī tuvumā esošās mazās pilsētiņas blakus Madridei un apciemojām muzejus, parkus, veikalus un pasākumus Madridē. Katra diena bija interesanta un deva jaunu pieredzi, esmu ļoti priecīga, ka man tika dota šāda iespēja.

Amanda Otomere

Es pilveidoju savas prasmes un guvu svarīgu pieredzi savā prakses vietā- uzņēmums “Alkira Living”.  Tur, man neierastā un svešā vidē, es izmēģināju jau esošās prasmes un papildināju tās ar jaunām. Pārbaudīju arī savu spēju pielāgoties un komunicēt ar darba kolektīvu. Darbā visi bija ļoti atsaucīgi un saprotoši, tādejādi veicinot manu ātrāku integrēšanu spāņu darba tirgū. Kopsummā, prakses laika ietvaros, izstrādāju vairākus dizainus, gan audio-vizuālā dizaina, gan iepakojuma dizaina ietvaros. Visspilgtāk atmiņā palika pieredze no 12x5m liela reklāmas plakāta izstrādāšanas.

Manuprāt, pieredzes apmaiņas un mobilitātes programmas laika ietvaros man izdevās paveikt lielu darbu, rast par sevi pārliecību un gūt vērtīgus sakarus. Viss tas apgūtais var nākotnē noderēt, tāpēc es sirsnīgi novērtēju laiku, kuru pavadīju šī projekta ietvaros.

Marks Ansbergs

Prakse Madridē bija neticami lieliska pieredze gan profesionālajā, gan personīgajā nozīmē. No profesijas viedokļa es guvu ļoti daudz jaunu zināšanu, jo bija iespēja strādāt ar tehniku, par kuru iepriekš biju tikai dzirdējis, bet pats nebiju lietojis. Man ļoti patika mana darba vieta, jo es guvu iespēju strādāt universāli, darot dažādus darbus. Biju gan “grips”, kas uzstāda apgaismojumu filmēšanas laukumā, gan operatora asistents, sanāca pat īsu brīdi reorganizēt uzņēmuma iekšējos datus. Kā arī biju operators, protams. Prakses laikā es strādāju dažādās vietās, ne tikai ofisā, Madridē. Šāda dažādība nekad nepieļāva iespēju garlaikoties.

Uz ierašanās brīdi Madridē, es spāņu valodu biju mācījies 2 nedēļas un brīvi sarunāties es, protams, ka nevarēju, bet tās dažas frāzes un vārdi man noteikti palīdzēja. Prakse man sniedza arī personīgus ieguvumus. Tā attīstīja manu drosmi un prasmi komunicēt. Vēl es attīstīju savas laika menedžmenta prasmes – man bija kādi 3 projekti vienlaicīgi, taču jebkurā brīdī, gandrīz bez iepriekšēja brīdinājuma priekšnieks varēja pateikt, ka mums ir jādodas uz kādu filmēšanu vai uz filmēšanas studiju un tur kaut kas jādara. Kas nozīmē, ka gandrīz nekad es nevarēju paredzēt savu darba dienu, kas arī apgrūtināja projektu organizēšanu, taču pakāpeniski visus projektus veicot, pēdējā darba dienā visi bija atrisināti. Šī prakse ir bijusi ļoti vērtīga, jo tā deva man ļoti daudz jaunu zināšanu un prasmju, kā arī attīstīja jau esošās. Vārdos nevar izteikt cik tā ir bijusi vērtīga, to vajag pašam piedzīvot.

Jānis Valdmanis

Pirmās dienas Madridē bija gan satraucošas, gan aizraujošas. Ierašanās svešā pilsētā, kur valda cita kultūra un valoda, bija neliels šoks, bet tas ātri pārgāja, pateicoties draudzīgajiem vietējiem iedzīvotājiem un palīdzībai no Erasmus+ koordinatoriem. Pirmajās dienās es koncentrējos uz iepazīšanos ar apkārtni un apmeklējot slavenākās vietas, piemēram, Retiro parku, Puerta del Sol un Gran Vía. Šie pirmie iespaidi bija nozīmīgi, jo palīdzēja man iejusties jaunajā vidē un sākt domāt par to, kā vislabāk iemūžināt Madrides burvību caur fotogrāfiju.

Erasmus+ prakse Madridē bija neaizmirstama pieredze, kas būtiski ietekmēja manu profesionālo un personīgo izaugsmi. Kā fotogrāfe esmu ieguvusi vērtīgas zināšanas un prasmes, kas man palīdzēs turpmākajā karjerā. Šī pieredze arī paplašināja manu redzesloku. Esmu pārliecināta, ka katram studentam būtu jāizmanto iespēja piedalīties šajā programmā, jo tā sniedz unikālas iespējas izaugsmei un attīstībai.

Vlada Dmitrijeva

Darbs Madridē man deva jaunas prasmes animācijā un 3D video veidošanā. Tā bija laba iespēja iemācīties tieši to, ko jau sen biju gribējusi izmēģināt – iepludināt 3D elementus reālā video, lai tie iederētos un radītu interesantu efektu.

Jaunu pieredzes līmeni es izjutu dienā, kad ar vienaudžiem devāmies ar ātrvilcienu no Madrides uz Barselonu. Tas bija to vērts, jo Gaudi arhitektūra, kuru apskatijām Barselonā, bija apburoši skaista un iespaidīga.

Kopsummā varu teikt, ka šis ceļojums mani bagātināja visdažadākajos veidos -sākot ar sevis izpratni, beidzot ar jaunas valodas un kultūras izpratni. Tāpēc esmu gandarīta, ka pieteicos un piedalījos šajā piedzīvojumā.

Katrīna Bīriņa