2023./2024. m. g. ERASMUS+ pieredze Foligno, Itālija

ERASMUS+ KA121 projekta Nr.2023-1-LV01-KA121-VET-000132198  mēneša mobilitātēs uz Itālijas pilsētu Foligno bija devušies 6 RMMT audzēkņi – Jasmīna Ostrovska (Grafikas dizains 3.kurss), Ksenija Leontjeva (Grafikas dizains 3.kurss), Kristīne Bērzone (Fotogrāfs 3.kurss), Agnese Ozoliņa (Animācija 3.kurss),Agneta Sorokina (Interjera dizains 3.kurss), Valters Kaulakāns (Video operators 3.kurss) laika periodā no 2024.gada 12.jūnija līdz 13.jūlijam. Mūsu grupu uzņēma RMMT ERASMUS+ sadarbības partneris, organizācija European Grants International Academy Srl (EGINA).

Pirmajā nedēļa audzēkņus ERASMUS+ pieredzē pavadīja RMMT pedagoģes Aija Dzērve un Kristīne Imša. Pedagoģes palīdzēja jauniešiem iejusties jaunajā vidē, viesojās jauniešu prakses vietā un guva profesionālo pilnveidi aplūkojot Itālijas kultūrvēsturiskos apskates objektus.

            Pirms došanos uz Itāliju Erasmus+ programmas ietvaros, man bija daudz dažādu gaidu un baiļu. Taču, tiklīdz iepazinos ar citiem, sava tehnikuma audzēkņiem, un iepazinu uzņēmumu, kurā strādāšu, un valsti, kurā dzīvošu, es sapratu, ka šis ir mēnesis, kuru es nekad neaizmirsīšu.

            Pateicoties Erasmus+ un mūsu tehnikumam, es iepazinu Itālijas kultūru, brīnišķīgus cilvēkus, uzlaboju savas valodas zināšanas, kā arī zināšanas savā profesijā. Šis mēnesis bija emociju pilns, ceļojot pa citām Itālijas pilsētām, iepazīstot to īpatnības. Šis projekts man palīdzēja saprast, ka varu būt patstāvīga, kā arī lika saprast, ko vēlos darīt nākotnē. Es priecājos, ka tagad man ir šī pieredze. 

 Ksenija Leontjeva. 

            Šī iegūtā pieredze braucienā uz Itāliju, Foligno bija ļoti labs iespaids par iespējām manā profesijā ārpus Latvijas. Dalībā šajā mobilitātē man deva iespaidīgu pieredzi par darba kultūru citā valstī, kā arī iepazīt pilnīgi savādāku vidi un dzīves ritmu. Mobilitātes laikā ieguvu jaunus draugus un kontaktus sadarbībai nākotnei.

            Praksē bija iespējas pielietot manas zināšanas dažādos veidos un pilnveidot manas prasmes. Pateicoties šim braucienam man tika dota iespēja doties uz valsti, kur neesmu bijusi un apskatīties vietas, pilsētas un pasaules slavenus pieminekļus, kā, piemēram, Romas Kolizeju.

Agnese Ozoliņa

            Man šī bija pirmā ERASMUS+ programmas pieredze. Mēs pavadījām mēnesi mazā Itālijas pilsētiņā Foligno, kur strādājām visi uzņēmumā Egina. Es šīs prakses laikā apguvu daudz jaunas lietas. Šī pieredze man iedeva gan akadēmiskās zināšanas, gan veidoja manu personību, tā mācīja man būt pacietīgai, atbildīgai un radošai, sekmēja komunikācijas prasmes. Mani ikdienas pienākumi bieži atšķīrās, kādā dienā man vajadzēja apgūt jaunu programmu un izveidot 3D vidi, un citā man vajadzēja palīdzēt organizēt un piedalīties lielā pasākumā, kas notika Umbrijā- SHU. Katra diena bija kā tests manai pacietībai, izturībai un radošumam, kas beigās mani pilnveidoja.

            Šī projekta laikā man bija iespēja nedaudz iemācīties vietējo valodu un žestus, jo bieži vien bija gadījumi, kad ar angļu valodu tikai nepietika un nācās būt radošai. Tāpat man bija iespēja iepazīt itāļu kultūru un viņu paražas, kā piemēram – siesta, kas notika dienas vidū un mums nācās pielāgoties itāļu dzīvesveidam.

            Mans ieteikums citiem būtu nebaidīties no pārmaiņām un piekrist visam, kas tiek piedāvāts, lai paplašinātu redzesloku, iegūtu jaunas zināšanas un draugus. Katra mūsu darbība mums kaut ko iedod pretī, un pat lieta, kas nešķiet tik būtiskas, mūs ietekmē. Erasmus+ ir ideāla iespēja kaut ko pamēģināt no jauna, iepazīt jaunus cilvēkus, redzēt jaunas vietas un varbūt pat nedaudz izmainīt mūs pašus.

Agneta Sorokina

             Projekta ietvaros biju praksē EGiNA uzņēmumā, kur piedalījos dažādu plakātu veidošanā, prezentāciju vizuālajā noformēšanā, fotogrāfiju uzņemšanā un apstrādē. Radās arī iespēja iepazīt citu grupu audzēkņus, ar kuriem mēs strādājām vienā firmā. Mums radās iespēja piedalīties Social Hackathon Umbria, uzņemot fotogrāfijas un video, kas tiek liktas sociālajos tīklos līdz pat šim brīdim. EGiNA firmas īpašnieks Altheo ir arī Social Hackathon Umbria veidotājs, tāpēc daudzi prakses pienākumi firmā bija saistīti ar firmas gatavošanos hakatonam, kas notika no 5.-7. jūlijam. Visi cilvēki, kas strādā EGiNA firmā, ar kuriem es sastapos, bija ļoti pretī nākoši un jauki, kas padarīja praksi par patīkamu pieredzi.

Jasmīna Ostrovska

            Erasmus+ programmas ietvaros es devos uz Itāliju. Es iepriekš nekad nebiju ceļojusi tik tālu no Latvijas un nezināju, ko sagaidīt no šī ceļojuma. Itālijā mūs laipni sagaidīja cilvēki no kompānijas, kurā mēs strādājām.

            Mani ļoti pārsteidza dzīvoklis, kurā dzīvojām visu mēnesi, jo es nebiju gaidījusi, ka tas būs tik skaists un mājīgs. Mēnesis Itālijā paskrēja nežēlīgi ātri, bet atmiņas ir palikušas daudz. Es biju ļoti pateicīga, ka man bija iespēja iepazīties ar citiem audzēkņiem no mūsu skolas, mēneša beigās mēs visi bijām kā ģimenīte. Kopā mēs apceļojām Umbrijas reģionu, izbaudījām Itāļu ēdienus un kultūru. Visvairāk man atmiņā palika brauciens uz Marmore Falls ūdenskritumu. Izdevās arī uzkāpt aptuveni 150m, pašā ūdenskrituma galotnē. Sajūtas bija neaprakstāmas.

            Šī pieredze man deva jaunu skatu uz dzīvi, jaunus draugus un vēlmi apceļot pasauli. Ja man kādreiz būs iespēja atkal piedalīties šādā Erasmus+ projektā, es viennozīmīgi pieteiktos. Šo ceļojumu un cilvēkus, ko iepazinu, es nekad neaizmirsīšu.

Kristīne Bērzone

            Mēs atbraucot uz Itāliju orientējāmies Agneses vadībā, kas man personīgi bija ļoti vienkārši, nebija jādomā kur iet, varēja vienkārši sekot personīgajam gidam. Pirmajā nedēļā ar mums bija pedagogi-  Imša un Dzērve. Ļoti labas skolotājas, milzīgs respekts viņām abām. Daudz kas apskatīts, Baroka ikgadējais pasākums bija šokējošs! Katru dienu braucām uz apskates vietām,  bet kad skolotājas aizbrauca, mēs mazāk ceļojām apkārt, jo sākās prakse.

            Prakses cilvēki bija cieņpilni, priecīgi un draudzīgi itāļi! Egina kompānija tiešām ir laba vieta kur sūtīt Erasmus+ studentus, jo tur būs viegli ar visiem draudzēties, saprasties, un vislabāk – kārtīgi pasmieties darba laikā.

            Mana mīļākā diena bija tad, kad mēs izlēmām aizbraukt uz Marmore Falls. Tā bija vienkārši maģiskākā vieta, tiešām skaisti, neaptverami! Es izbaudīju katru īso brīdi ārzemēs. Beidzot sasildījos!

            Ēdiens bija ideāls. Savukārt, ar meitenēm bija mums tāda noruna, ka es mazgāju traukus, tikmēr viņas taisa vakariņas, kuras bija ļoti garšīgas (mēs visi kopā pirkām pārtikas produktus – ļoti daudz katrs naudu ietaupījām naudu. Labs paņēmiens.). Pēdējās dienas Romā bija diezgan nogurdinošas, jo staipījām smagus koferus, tad arī sākās panika, vai tiešām visi sapirktie suvenīri, desas un sieri, iekļausies atļautajā kofera svarā, nododot bagāžu lidostā. Bet viss bija kārtībā. Priecājos atbraukt atpakaļ uz Latviju un satikt savus tuvākos!

Valters Kaulakāns