2023./2024. m.g. ERASMUS+ pieredze Brescia, Itālija

Mobilitātes aktivitātes profesionālajā izglītībā.

ERASMUS+ KA121 projekta Nr.2023-1-LV01-KA121-VET-000132198  mēneša mobilitātēs uz Itālijas pilsētu Brescia bija devušies 6 RMMT audzēkņi– Jasmīna Zilgalve (Apģērbu dizains 3.kurss), Aurēlija Hincenberga (Apģērbu dizains 3.kurss), Amanda Upeniece (Grafiskais dizains 3.kurss), Gabriela Anna Dzērvēna (Multimēdiju dizains- Animācija 3.kurss) , Margarita Šasina (Interjera dizains 3.kurss), Anna Aleksandrova (Interjera dizains 3.kurss) laika periodā no 2024.gada 13.jūnija līdz 14.jūlijam.

Pirmajā nedēļa audzēkņus ERASMUS+ pieredzē pavadīja pedagogs Santa Legzdiņa un Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma direktors Gvido Zilūzis.

Mobilitātes laikā audzēkņi devās uz savām prakses vietām, brīvajā laikā apmeklēja Brescia un tai tuvumā esošos kultūrvēsturiskos apskates objektus un pilsētas. Pedagogi devās pieredzes vizītēs uz uzņemošajām prakses vietām un palīdzēja jauniešiem iejusties jaunajā vidē.

 

Šī mobilitāte bija ļoti vērtīga no profesionālā viedokļa. Es apguvu jaunu dizaina programmu VECTORWORKS, kas ir ļoti svarīgs rīks manā nozarē. Tas paplašināja manas prasmes un spējas strādāt ar sarežģītiem dizaina projektiem. Tāpat es uzlaboju savas spējas pielāgoties jauniem darba apstākļiem un klientu prasībām, mācoties strādāt ne tikai savā stilā, bet arī atbildot uz klientu vēlmēm.

Uzlabojot angļu valodas prasmes un apgūstot itāļu valodas pamatus, es paplašināju savas komunikācijas spējas. Iepazīšanās ar jauniem cilvēkiem un kultūrām palīdzēja man kļūt atvērtākai un elastīgākai, kas ir būtiski gan personīgajā, gan profesionālajā dzīvē.

Anna Aleksandrova

Tas bija piedzīvojumu bagāts mēnesis. Nolēmām netaupīt uz ceļojumiem un devāmies uz dažādām pilsētām, piemēram, Milānu, Venēciju, Veronu. Izbaudījām itāļu kultūru un protams guvām darba pieredzi, kas man bija pirmā manā mūžā. Es izaugu gan profesionāli, gan morāli.

Darba biedri izstāstīja citātu un teica, ka tas ir par mani: “Šeit tu raudi divreiz: pirmo reizi, kad ierodies, un vēl vairāk, kad aizbrauc”. Es raudāju pirmajā darba dienā, bet viņu atklātība un jauka attieksme pret mani palīdzēja man atrī adaptēties. Bet pēdējā dienā es biju bēdīga par to, ka mēs nesatiksimies vēl ilgu laiku. Visi mani kolēģi kļuva man par draugiem, mēs obligāti vēl tiksimies ar viņiem, jo viņi jau sauc mani atpakaļ.

Margarita Šašina

Strādājot uzņēmumā ‘’EKEA ASSOCIATI S.R.L.’’ mans galvenais uzdevums bija veidot saturu uzņēmuma Instagram profilam. Man bija jāvizualizē sagatavots teksts radošā veidā izmantojot programmu Illustrator. Tika uzdoti arī citi darbi kā fotografēšana un logo veidošana. Darbā kolēģes vienmēr bija ļoti laipnas un izpalīdzīgas, vienmēr spēja atbildēt uz maniem jautājumiem un skaidri izskaidrot uzdevumus, tāpēc nebija nekādu problēmu.

Šī pieredze noteikti paplašināja manas zināšanas. Pēc pavadītā mēneša Brešā jūtos daudz komunikablāka, spēju labāk izteikties angļu valodā darba vidē, kā arī protu labāk izplānot savu laiku. Ļoti priecājos arī tuvāk iepazīties ar citiem projekta dalībniekiem, brīvdienās kopā apmeklējām vairākas vietas kā Milānu, Venēciju, Gardas ezeru.

Amanda Upeniece

Apskatījām Milānu – bijām uz Dolce & Gabbana izstādi. Tā mums, protams, nelika vilties – tik daudz istabu un skaistuma, ka vairākas dienas pēc tam mēs nespējām noticēt, ka to esam patiešām piedzīvojušas.  Milānā apskatījām arī Vinsenta van Goga ceļojošo digitālo izstādi. Pēdējā piektdienā mēs visas sanācām kopā un devāmies uz Brešas pili paēst un pārrunāt pieredzēto – gan visu labo, gan slikto, daloties pieredzē un saprotot cik mums daudz kas īstenībā ir kopīgs. Ja pirmajās dienās man nebija pārliecība, ka spēšu ar visām līdzbraucējām sadraudzēties, tad apmaiņas programmas beigās, es nespēju saprast kā man vispār kaut kas tāds bija nācis galvā.

Šī pieredze man noteikti palīdzēs veidot attiecības ar jauniem cilvēkiem un liks būt pacietīgai stresa situācijās, jo visu ir iespējams atrisināt ar pareizo pieeju.

Jasmīna Zilgalve

Ievācoties kopmītnēs, nesapratām ar ko sākt, ko pirkt, kā izplānot dienu, bet laika gaitā viss pieminētais kļuva arvien vieglāks un saprotamāks. Pirmo nedēļu Brešā pavadījām visi kopā, ar Santu un Gvido, dodoties un picēriju, uz Garda ezeru, staigājot un iepazīstot Brešas apkārtni.

Darba vietā jutos kā citā pasaulē, spilgtā un krāsainā. Uzzināju daudz ko jaunu saistībā gan ar savu profesiju, gan vienkārši lietas, ko izmantošu ikdienā. Iegādājos dažus šūšanas rīkus, kā arī iemācījos kādus jaunus paņēmienus, ko izmantošu diplomdarba veidošanā.

Katra diena bija savs atsevišķs piedzīvojums, ko nevarēs aizmirst. Esmu bezgala pateicīga, ka man pavērās iespēja piedalīties šajā projektā un iegūt darba pieredzi Itālijā, modes centrā. Noteikti apciemošu Brešu  vēlreiz!

Aurēlija Hincenberga, TA31

Man ļoti patika mūsu uzturēšanās vieta – Breša. Šeit arī apmeklējām Santa Giulia Museum, kur apskatījām drupas un artefaktus, kuri ir saglabājušies no Senās Romas laikiem. Tur arī apskatījām Nike of Brescia – Senās Romas laika statuju.

Mana prakses vieta bija pie “Shiki Design” – mazas grafiskā dizaina kompānijas. Kompānijas kolēģi bija ļoti jauki un saprotoši. Mēs sazinājāmies angļu valodā visu prakses periodu, kas bija pārsteidzoši, jo daudzi itāļi nerunā angļu valodā. Kolēģi mani iepazīstināja ar itāļu kultūru, un ieteica itāļu delikateses, kuras man ir noteikti jānogaršo. Viņus arī interesēja Latviešu kultūra. Pēdējā darba dienā bija grūti atvadīties no kolēģiem.

Gabriela Anna Dzērvēna

Fotogrāfiju autors Gvido Zilūzis